Start > Werkkleding, je komt het overal tegen

Werkkleding, je komt het overal tegen

5 juni 2014

Als ik aan werkkleding of bedrijfskleding denk, heb ik al snel het beeld van een bouwvakker of boer in overall voor mijn ogen. Natuurlijk compleet met werkschoenen en gele helm of in het geval van de boer rubberen laarzen en af en toe klompen. Weet je trouwens dat klompen nog steeds goedgekeurd zijn, als zijnde werkschoenen? Dit terzijde want mijn stukje heeft als onderwerp kleding en niet schoeisel. Alhoewel die in feite ook bij werkkleding horen.

Een overall dus, of van die reflecterende hesjes en jassen. Maar dan denk ik verder. Verplegers, brandweerlieden, obers, rechters… Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel werkkleding voor een bepaalde functie. Een soort uniform om herkenbaar te zijn voor het ene beroep. Voor een andere sector kan het kleding zijn die bedoeld is om te beschermen of om op te vallen. Ik noemde net al een helm of reflecterend hesje.

Werkkleding draag je om uiteenlopende redenen. Ook dat stipte ik al aan. De belangrijkste reden om bedrijfskleding te dragen is voor de veiligheid van de drager. Als je met gevaarlijke stoffen werkt, is het verstandig om je zodanig te beschermen dat je huid en ogen niet in contact komen met dat spul.
Verder kan ik me voorstellen dat iemand die in een koelcel werkt zich hiervoor aankleedt. In de bouw zie je stevige werkbroeken en schoenen met stalen punten. In de keuken dragen de werknemers witte werkkleding en koksmutsen en in een laboratorium dragen ze labjassen.

Allemaal bedrijfskleding, net als de kleding van een chirurg, een tandarts en een – om eens iets heel anders te noemen – piloot. Al wordt de kledij van die laatste vaak onder de noemer uniform geplaatst. Wat het natuurlijk ook is, maar strikt genomen is een uniform niets anders dan bedrijfskleding.

Heel veel mensen dragen dus als ze aan het werk zijn in meer of mindere mate werkkleding. Ook de caissière in de supermarkt en de postbode. Je draagt het voor bescherming, hygiëne of om herkenbaar te zijn en soms helpt het ook om respect af te dwingen. Zoals een politie-uniform.

This post was submitted by sofiaa.

Tags: