Start > “Tablets voor jonge kinderen zouden verboden moeten worden”

“Tablets voor jonge kinderen zouden verboden moeten worden”

25 mei 2014

Volgens orthopedagoog dokter Sieneke Goorhuis-Brouwer is de tablet niet goed voor een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen. Naast orthopedagoog is dokter Goorhuis-Brouwer ook spraaktaalpathaloog. Wat we het beste met kinderen kunnen doen is volgens haar voorlezen en spelletjes spelen. Dit schreef het Reformatorisch Dagblad dat een interview heeft gehad met dokter Goorhuis-Brouwer.

Sociaal- emotionele verwaarlozing

Ze geeft in dit interview aan te gruwen van kleine kinderen die niet buiten aan het spelen zijn, maar heel de dag de tablet meesjouwen. Kinderen tot zes jaar oud zijn volgens haar de belangrijkste groep in dezen, omdat de motoriek van deze groep kinderen nog volop in ontwikkeling is. De orthopedagoog raadt het spelen met een tablet dan ook totaal af voor kinderen in deze leeftijdscategorie. De tablet staat tussen het kind en de volwassene met een opvoedende taak en weerhoudt de twee van normaal contact. Kinderen worden volgens haar langer aan hun lot overgelaten. Daarbij willen kleine kinderen eigenlijk helemaal niet passief achter een tablet zitten, maar bewegen, lopen, spelen en de wereld ontdekken. De orthopedagoog gaat zelfs zo ver dat ze van mening is dat kinderen die met een tablet spelen sociaal emotioneel worden verwaarloosd.

Apps

Tegenwoordig zijn er tal van apps op de markt, waarvan velen voor kinderen. Toch is Goorhuis-Brouwers zelfs ook tegen deze speciale, educatieve apps voor kinderen, omdat ze heel oppervlakkig, vluchtig en tweedimensionaal zijn. Een kind leert zich hierdoor niet te concentreren en ziet sneller afleidingen. Goorhuis vindt dat kinderen hun zintuigen moeten gebruiken en dat in de echte, driedimensionale wereld. Dat een app als educatief op de markt is vindt Goorhuis erg misleidend. Ze willen er op deze manier enkel geld aan verdienen. Ze heeft het in het interview niet over het gebruik van computers, want dat is onvermijdelijk. Een typecursus blind typen valt dus niet onder de emotionele verwaarlozing, maar is onderdeel van het lesprogramma.

Maurice de Hond

Maurice de Hond ziet educatieve apps voor kinderen in een totaal ander daglicht. Hij is vóór kinderen die gebruik maken van tablets en heeft zelfs een methode de wereld in gebracht: Onderwijs voor Nieuwe Tijd, kort gezegd: O4NT. Hierin is hij al vrij succesvol, aangezien al meer dan twintig Nederlandse scholen deze onderwijsmethode toepassen. Hij noemt deze scholen: Steve Jobs- scholen.

This post was submitted by Paul de Vries.

Tags: