Start > Is beleggen in aandelen iets voor jou?

Is beleggen in aandelen iets voor jou?

1 juni 2016

Veel mensen besluiten vandaag de dag om in aandelen te gaan beleggen. Dat komt onder andere omdat de spaarrente bij de bank dramatisch laag is of omdat mensen een financiële buffer willen opbouwen voor onvoorziene uitgaven, hun pensioen willen aanvullen of juist meer vrije tijd willen krijgen. Maar past beleggen in aandelen wel bij jou als persoon? In ieder geval is het een goed om jezelf een aantal vragen te stellen om antwoord te kunnen geven op deze vraag. Een aantal van deze vragen zullen we hieronder bespreken.

Kun je je emoties uitschakelen?

Het is begrijpelijk dat in de hectiek op de beursvloer emoties soms de overmacht kunnen nemen, waardoor je verkeerde financiële beslissingen neemt die ertoe leiden dat je vermogen in korte tijd kan verdampen. Op de beurs is het daarom van cruciaal belang dat je leert om je emoties uit te zetten zodra je beursvloer op stapt en ze pas weer aan te zetten bij het verlaten van de beursvloer. Op die manier kun je je handelingen en beslissingen baseren op de werkelijke feiten en niet zozeer op de angst om geld te verliezen of juist kansen mis te lopen.

Ben je impulsief?

Personen die erg impulsief zijn kunnen het op de beurs soms erg lastig krijgen. Een van de onderdelen dat bij beleggen in aandelen namelijk heel belangrijk is, is het opstellen van een goede beleggingsstrategie, kortom het opstellen van een goed beleggingsplan. Wanneer je echter niet de discipline hebt om je aan dit plan te houden en je tijdens de uitvoering van je plan constant geneigd bent om impulsief aankopen en verkopen te doen, dan kan dat financieel gezien zeer nadelige gevolgen hebben.

Ben je een geduldig persoon?

Beleggen in aandelen is vaak niet hetgeen waar iedereen op hoopt: snel geld verdienen. Sommige posities dien je namelijk op de langere termijn aan te houden, waardoor ze uiteindelijk rendement opleveren. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om aan daytrading te doen, maar de opbrengsten kunnen daarbij veel lager uitvallen dan dat bij lange termijn beleggingen vaak het geval is.

Met het antwoord op de drie besproken vragen krijg je al een heel aardig basisbeeld om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag of het beleggen in aandelen daadwerkelijk bij jou als persoon past. Indien dat zo is, dan raden we je ook zeker aan om meer informatie over beleggen te verzamelen (op deze website vind je veel nuttige informatie: http://www.verstandigebeleggers.com/beleggen-in-aandelen/) en eventueel een beleggingscursus te volgen zodat je de fijne kneepjes van het vak onder de knie kunt krijgen.

This post was submitted by Dany V.

Tags: