Start > Eenvoudig speelgoed is belangrijk voor uw kind

Eenvoudig speelgoed is belangrijk voor uw kind

22 mei 2014

Er recentelijk onderzoek over speelgoed voor kinderen heeft aangetoond dat technisch speelgoed niet zo goed is voor de kinderen. De kinderen die zich goed wisten te entertainen met goedkoop koppen speelgoed zoals onder andere dozen en emmers zijn fysiek veel actiever en creatiever bezig. Het duurdere technische speelgoed voorkomt dat de kinderen genoeg beweging krijgen. En zoals iedereen weet is beweging gezond.


De uitvoering van het onderzoek was opmerkelijk te noemen. Australische vorsers aan de universiteit van Melbourne maakte een verdeling tussen twee basisscholen met kinderen tussen de vijf en twaalf jaar oud. Aan de ene groep van 120 kinderen werd eenvoudig speelgoed uitgedeeld, zoals emmers, dozen, sportmatten, pijpen en schuimspeeltjes voor in het water.

 
De kinderen van de andere basisschool kregen juist duur speelgoed. Er werden onder andere klimrekken en glijbanen geplaatst op het schoolplein. Uit dit onderzoek bleek uiteindelijk dat de kinderen uit de eerste groep, dus met simpel speelgoed, veel actiever bezig waren. Deze scholieren zetten gemiddeld 13 stappen meer per minuut. Ze waren dus actiever bezig dan de leeftijdsgenootjes die een hele speeltuin tot hun beschikking hadden.

 
Professor Brendon Hyndam en zijn collega’s van de universiteit geloven dat modern speelgoed de creativiteit van de kinderen belemmert. Het goedkope speelgoed is ook nog eens een goede manier om het overgewicht bij kinderen te bestrijden. Volgens deze onderzoekers schreeuwt de huidige obesitasepidemie om een andere aanpak. De kinderen moeten actiever gaan spelen met eenvoudig speelgoed, wat ook nog eens de creativiteit verbeterd. Het technische speelgoed is geschikt voor volwassenen, zij moeten er rekening mee houden hoe hun kinderen willen spelen. Daarnaast is het voor de ouders ook beter om actief bezig te zijn, ze kunnen bijvoorbeeld meespelen met de kinderen. In principe verteld het onderzoek ons niets nieuws, maar zo wordt het nogmaals benadrukt dat kinderen meer moeten buiten spelen om de gezondheid te verbeteren.

This post was submitted by AVerstappen.

Tags: