Start > De applicatie E-tender

De applicatie E-tender

2 juni 2015

Het is belangrijk dat projecten goed aanbesteed worden. Het moet op een eerlijke en transparante wijze gebeuren om te voorkomen dat er frauduleuze praktijken ontstaan.


De aanbesteding van het nieuwe wagenpark van de politie had een zweem van fraude over zich hangen en moest daarom helemaal over. Dat is terecht, vind ik. De overheid dient op een verantwoorde en transparante wijze met ons belastinggeld omgaan. Wij zijn tenslotte geen corrupte bananenrepubliek.
Aanbestedingen dienen plaats te vinden vanaf een bepaald bedrag. Voor de overheid ligt dit bedrag lager dan voor ondernemingen. Bij lagere bedragen kan een opdrachtgever volstaan door het aanvragen van offertes bij verschillende aanbieders. Dit noemt men een onderhandse aanbesteding.
Met E-tender van Qflow kunnen bedrijven of de overheid aanbesteden op een digitale wijze. De applicatie zit zo in elkaar dat aan alle wetten en regels wordt voldaan. Opdrachtgevers kunnen heel makkelijk hun opdracht online zetten via standaard invulschermen. De aanbieders kunnen hierop reageren via alweer standaard invulschermen. Hierna kan de opdrachtgever zijn keuze maken.

De keuze van de opdrachtgever is een heel zwaarwegende keuze. Niemand zit tenslotte te wachten op projecten, die enorm uitlopen of die veel duurder zijn dan begroot. Het ergste is nog dat er een product wordt opgeleverd waar niemand op zit te wachten. De website van de UWV werk.nl is zo’n falend project. Hier heeft men de specificatie van te voren niet goed in kaart gebracht waardoor de programmeurs naar beste eer en geweten maar wat konden aanmodderen. Het eindresultaat was een website waarmee je niet naar werk kon zoeken. Ton Elias, die de onderzoekscommissie leidt naar de falende ICT-projecten van de overheid, noemt dit een auto zonder stuur.

 

Het bedrijf qflow is erin geslaagd om een applicatie te laten ontwikkelen waarmee het mogelijk is om veilig aan te besteden op transparante wijze.

This post was submitted by cousine.

Tags: